Primăria Cluj-Napoca va plăti 2,3 milioane de lei pentru proiectarea unui parc în cartierul Bună Ziua, pe un teren de 10 hectare, unei firme de arhitectură ce urmează să fie aleasă prin concurs de soluții.
Cu o populație estimată de 6.500 de locuitori, cartierul Bună Ziua rămâne printre ultimele care nu au un parc pentru plimbări și activități în aer liber. Primăria Cluj-Napoca promite de ani buni că va amenaja un parc în zona pârâului Becaș, însă până de curând, proiectul „a bătut pasul pe loc”.
Primăria Cluj-Napoca a lansat în urmă cu câteva zile concursul de soluții pentru proiectarea viitorului Parc Bună Ziua, văzut de municipalitate ca fiind „piesa lipsă” din rețeaua de spații verzi a orașului.
Ofertele pot fi depuse până în 22 august, iar firma de arhitectură care câștigă va realiza proiectarea, pentru care primăria alocă 2.375.000 lei.
Ordinul Arhitecților din România (OAR), care desfășoară concursul de soluții în colaborare cu Primăria, a organizat sâmbătă o vizită ghidată pe terenul pe care urmează să fie realizat parcul, pentru a le oferi arhitecților interesați să aducă o propunere de amenajare o șansă să cunoască mai bine zona. Grupul a fost condus de arhitectul Răzvan Vasiu, parte a echipei Consilierilor Profesionali ai concursului.
Vizita a avut ca scop și colectarea întrebărilor și nelămuririlor din partea concurenților, care vor deveni parte integrantă a documentului Rundei I „Întrebări și răspunsuri”.
Terenul propus pentru amenajarea viitorului parc din cartierul Bună Ziua are o suprafață generoasă de peste 10 hectare și are vedere spre Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.
Amplasamentul este neamenajat în prezent, cu buruieni înalte și fără căi de acces. Vegetația este predominant joasă, cu arbuști crescuți natural, care, cel mai probabil, vor fi eliminați în cursul amenajării, și înlocuiți cu arbori.
Primăria vrea să păstreze cadrul natural neatins în viitorul parc, cu amenajări minime și ținând cont de caracteristicile terenului (floră, faună, prezența pârâului Becaș). Proiectantul trebuie să țină cont de următoarele cerințele ecologice: punerea în valoare a pârâului Becaș, reabilitarea acestuia, dar și a zonelor de vegetație, realizarea de plantări pentru asigurarea biodiversității, a unui microclimat favorabil și aer curat.
Pârâul Becaș se va transforma într-o „zonă-legătură”, în locul barierei pe care o reprezintă în prezent, prin amenajarea atractivă a unei zone de loisir, fără a periclita rolul de coridor de biodiversitate a văii și aportul pentru spațiile verzi aflate în aval, se arată în caietul de sarcini al licitației. Astfel, viitorul Parc Bună Ziua se dorește a fi unul la standarde europene, cu amenajări minime și păstrarea biodiversității.
„Acest proiect se încadrează în strategia municipiului privind Clujul Verde, care nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care ne-am încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Orașul nostru a fost selectat recent parte a Misiunii europene «100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030», alături de mari capitale și orașe europene. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să creăm sau extindem peste 190 de spații verzi”, a explicat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
În cadrul concursului de soluții, câștigătorul concursului va primi contractul de proiectare, în valoare de aproximativ 2.375.000 lei fără TVA. Premiul II este în valoare de 75.000 de lei fără TVA, iar premiul III – 50.000 de lei fără TVA. Juriul este format din arh. Andreea Mureșan, arh. urb. Mihaela Hărmănescu, peis. Ana Horhat, arh. Cristi Urcan – reprezentant OAR T, arh. Octav Olănescu, arh. urb. Endre Vanyolos, peis. Nicolas Triboi, iar concursul se desfășoară în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România (OAR).
Primăria vrea să realizeze un parc la standarde europene, asemănător cu cele ce se găsesc în țări pecum Franța, Germania sau Regatul Unit.
Amenajarea parcului a fost aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca încă din luna iulie a anului 2019, alături de Parcul Est, Parcul Zorilor și zona verde a Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor. Proiectul a bătut însă pasul pe loc în ultimii ani, fiind cel mai „înapoiat” dintre cele patru. Pentru Parcul Bună Ziua a fost aprobat atunci studiul de oportunitate prin care s-au identificat terenurile pe care se vor amenaja aceste parcuri.La acel moment, primarul Emil Boc declara că estimarea pentru costul realizării parcului este de 29.564.000 lei și cuprinde costurile de achiziție și amenajare. Între timp, este foarte posibil ca estimarea să fi crescut.
Calendarul concursului:
Lansarea oficială a concursului – data lansării oficiale în SEAP – 17 iunie;
Data limită Predare proiecte – 22 august;
Jurizare proiecte – 26 – 28 august;
Anunț oficial câștigător (conferință de presă cu juriul) – 29 august.